
TRANSLATION  
The Chairman 
Conveyancing Practice Department 
Bar Council Malaysia  
No. 13, 15 and 17, Leboh Pasar  
50050 Kuala Lumpur 
 
Dear Sir, 
 
Announcement relating to abolition of Real Property Gains Tax (RPGT) 
Effective date of abolition – 1.4.2007 
 
Respectfully I am instructed to refer to your letter bearing reference BC/C/112/2007 dated 
29.3.2007 pertaining to the above matter. 
 
2. Following are the answers to your queries:- 
 

i) The Real Property Gains Tax Exemption Order which has been gazetted as 
P.U.(A) 146 on 1 April 2007 exempts the application of all provisions  of 
the Real Property Gains Tax Act 1976. This Order came into force from 
1.4.2007 and will apply to all disposals that occur with effect from 
1.04.2007. 

 
ii) If a disposal occurs on 1.4.2007 or thereafter, both the seller/disposer and 

buyer/acquirer will no longer need to file CKHT 1 and 2 forms for any sale 
and purchase of property; 

 
iii)  If a disposal occurs before 1.4.2007, both the seller/disposer and 

buyer/acquirer are required to file CKHT 1 and 2 forms; 
 

iv) The RPGT abolition applies to all categories of sellers/disposers and 
buyers/acquirers i.e. individuals and corporations including non-residents;  

 
v) The date of disposal of a property is based on the date the sale and 

purchase agreement is executed or on the date of completion if the 
agreement is a conditional contract (new amendment to paragraph 16 of 
Schedule 2 to the Real Property Gains Tax Act 1976 through the 2007 
Budget) or on the date of the transfer/ completion if no sale and purchase 
agreement has been signed; and 

 
vi) If a property is sold/disposed prior to 1.4.2007 then the seller/disposer must 

declare any real property gains tax in the personal income tax returns. 
However, if it is sold/disposed on 1.4.2007 or thereafter, a declaration need 
not be made. 

 
            Thank you. 
 
           Yours faithfully, 
 
           Datuk Aziyah Binti Bahauddin 
            Secretary, Tax Analysis Division 
            For the Secretary General, Treasury 


